Ritmische massage

De Ritmische Massage is vanaf 1920 door Ita Wegman in samenwerking met Dr. Margarethe Hauschka ontwikkeld. In eerste instantie vanuit het Klinisch-Therapeutisch Instituut in Arlesheim (Ch).

Maria Ita Wegman (West Java 1876 - Arlesheim (Ch)1943) was een Nederlandse arts, antroposoof en theosoof. Dr. Ita Wegman werd bekend als de medeoprichtster van de antroposofische geneeskunde in samenwerking met Rudolf Steiner. In 1921 richtte zij de eerste antroposofische medische kliniek op in Arlesheim, nu bekend als de Ita Wegman-Kliniek. Zij ontwikkelde een speciale vorm van massagetherapie genaamd ritmische massage. Rond de eeuwwisseling keerde zij terug naar Europa en studeerde therapeutische gymnastiek en massage. In 1902 ontmoette zij Rudolf Steiner voor de eerste maal. Vijf jaar later begon zij met haar studie medicijnen aan de Universiteit Zürich, waar dat toen voor vrouwen al mogelijk was. Zij haalde haar diploma in 1911, gespecialiseerd als een van de eerste vrouwenartsen, en trad toe tot een bestaande praktijk. In 1917, na opening van haar eigen praktijk, ontwikkelde zij een remedie tegen kanker gebaseerd op een extract van maretak, op aangeven van Rudolf Steiner. Deze remedie, die zij Iscar noemde, en die zich later ontwikkelde tot Iscador, is in een aantal landen een geaccepteerde alternatieve geneeswijze van kanker geworden.

In de zogenoemde ritmische massage wordt gebruik gemaakt van handgrepen die een directe samenhang hebben met de vier lichamen waaruit de mens is opgebouwd (fysiek-ether-astraal en warmte lichaam). Een juist en individueel verschillend evenwicht tussen deze vier lichamen vormt de sleutel tot gezondheid. Zo kunnen er bij toepassing van deze massage, de in hun werking doorgeschoten ziekteprocessen in goede banen geleid worden, of andere processen, die onvoldoende hun werkzaamheid in de mens kunnen ontplooien, juist geactiveerd worden. Via de massage wordt gezocht naar herstel van basale ritmen in de mens om zo het zelfherstellende vermogen aan te kunnen spreken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ademende vloeiende bewegingen waarbij de kwaliteit van aanraking centraal staat.

Na iedere behandeling volgt een periode van rust om nog een korte tijd de opgedane indrukken te kunnen verwerken en op te nemen. De massagebehandelingen worden gegeven met speciale plantaardige oliën die door hun specifieke werkzaamheid het therapeutische proces verder ondersteunen.

De Dr.Hauschkalichaamsbehandeling is exclusief ontwikkeld voor Dr.Hauschka Therapeuten vanuit de Ritmische Massage, die voorbehouden is aan artsen en FysioTherapeuten. Deze methode ontstond uit de wens om een complete preventieve wijze van behandelen te kunnen aanbieden aan de tegenwoordig vaak eenzijdig belaste mens. In de huidige tijd zijn we enorm belast door stress geraakt. Daardoor worden processen in ons lichaam verstoord en krijgen we moeite met onze energiehuishouding. Na iedere behandeling is na-rusten noodzakelijk om het effect van de behandeling te optimaliseren. Onder leiding van Manuele Bölter (D), verbonden aan het Marbach-Instituut Bad Boll (D), en later Gert Siebes, FysioTherapeut, verbonden aan Therapeuticum De Es in Apeldoorn, hebben wij als eerste Dr. HauschkaTherapeuten ter wereld met 6 collegae in 1994 de basis gelegd voor de huidige Dr.Hauschka Lichaamsbehandeling. 

 

Terminale Zorg

Een bijzonder toepassingsgebied van de ritmische massage is de terminale zorg. Terminale zorg omvat een zorg voor het lichaam, de ziel en de geest. Deze speciale zorg wordt gegeven door speciaal daarvoor opgeleide artsen en FysioTherapeuten.

Door nauwe samenwerking met het Hospice in Den Helder wordt deze zorg ook door mij verleend.

 

Meer over deze speciale zorg kunt u lezen in de brochure:

 

-Bijzondere momenten.

Liefdevolle natuurlijke verzorging in de laatste levensfase,

Door Toke Bezuijen.                                                                                                                                                                 

 

 

 

 

 

 

€ 9,50

 

 

 

-Uitwendige Therapie in de oncologische zorg,

Door Toke Bezuijen                                                                                                                                                                  

 

 

 

 

 

 

€ 24,95